Technology

Tag Archives

Archive of posts published in the category: kompjuterik
Mar
31

Softuer kompjuterik – Wikipedia

Softueri (Anglisht: software) quhet bashkësia e programeve kompjuterike dhe të dhënat e tjera që përmbajnë instruksione që i thonë kompjuterit se çfarë duhet të bëjë. Gjithashtu mund të themi se softueri i referohet një apo më shumë programeve kompjtuerike dhe të dhënave të ruajtura në memorien e kompjuterit për arsye të caktuara. Programet softuerike kryjenë funksionin e programit ose duke i dhënë instruksione të drejtëpërdrejta harduerit të kompjuterit ose duke shërbyer si input për programe të tjera.

Termi softuer ka lindur si kontrasit i termit të vjetër harduer (që do të thotë pajisje fizike). Ndryshe nga hardueri, softueri nuk preket ose të shikohet fizikisht.

Softueri në përgjithësi,ndahet në dy grupe:

Softueri sistemor (sistemi operativ)[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Një sistem operativ mund të ndahet në dy shtresa:

-1.Shtresa e kontrolit,e cila është e padukshme për shfrytëzuesin.

-2.Shtresa bashkëvepruese,paraqet një bashkësi të të gjitha programeve që bashkëveprojnë

Read More